Sosyal Medyayı Ürün ve Hizmet Tanıtımı için Nasıl Kullanmalıyız
- Ayrıntılar
- Kategori: E-Marketing
- 05 Kasım 2016 tarihinde oluşturuldu
- Özkan Subaşı tarafından yazıldı.
- Okuma: 13570
Son yıllarda sosyal medyanın hızlı gelişimi alternatif bir pazarlama kanalı açtı ve artık tüm ürün tanıtımlarında sosyal medya da reklam mecralarından biri olmuş durumda. Aynı zamanda düşük bütçelerle de sosyal mecralarda reklam verilebilmesi bu pazarı sürekli büyütüyor.
Büyük markalar sosyal mecralarda profesyonel ekiplerle strateji belirlerken aslında girişimcilerede kopya vermektedirler. Dikkatli gözlem yapan bir girişimci sosyal mecraları markası ya da sunduğu hizmetin tanıtımı için nasıl kullanacağını kolaylıkla tespit edebilir. Biz yinede birkaç örnek vererek herkese yardımcı olmaya çalışacağız.
Öncelikle ürün ya da hizmetinizle ilgili doğru sosyal medya araçlarını seçmeniz gerek. Hedef kitlenizin hangi sosyal mecralarda daha çok bulunduğunu iyi analiz ederseniz tanıtım bütçelerinizi optimum olarak değerlendirebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, bugün Türkiyede neredeyse nüfusun yarısının facebook hesabı var, aktif facebook hesaplarının ise yarısından çoğunun 25 yaş altı olduğunu unutmamak gerek. Yani Kombi tamir servis hizmetleri için facebookta reklam vermek akıllıca bir seçim olmaz.
Ama ingilizce eğitimi ile ilgili bir reklam için en iyi seçimdir diyebilirim.
Tanıtım bütçenizi sosyal mecralarda, facebook, linkedin, twitteri, pinterest, instagram, foursquare gibi mecralarda ya da google reklamlarında nasıl kullanacağınızla ilgili bir formülümüz yok. Bütçeyi kendiniz kontrol edecekseniz bu mecralarla ilgili bilgi sahibi olmanız gerekiyor ki bu o kadar da kolay değil, sosyal medya artık radyo televizyon gibi ders olarak okutulan bir alan ve uzmanlık gerektiriyor. Ama deneyip sonuçları doğru değerlendirerek en doğrusunu kendiniz bulabilirsiniz. Verdiğimiz örnekleri incelemek te size bazı fikirler verebilir.
1 - Sosyal medyaya balıklama dalmayın
Sosyal medyaya hızlı bir giriş yapıp herşey paylaşarak doğru şeyi yapmış olmazsınız. ilk önce araştırın, rakipleri inceleyin, strateji belirleyin. Örneğin sosyal medya ile ilgili hizmet veren firmalar paylaşımları müşteri ile oluşturdukları bir plan çerçevesinde yaparlar.kurallar önceden belirlenir, sorumluluklar dağıtılır. Acil durum planları hazırdır.
2 - işinizle ilgili geleceğinizi sosyal medya reklamlarına bağlamayın.
sosyal medya markalar için olmazsa olmaz bir iletişim aracı haline gelmiş olsada, her markanın sosyal medya harici gerçek stratejisi vardır ve sosyal medya sadece bu esas stratejinim kullandığı araçlardan biridir. ürün ya da hizmetinizi gerçek dünyada nasıl pazarlayacağınızı, planlarınızı ve yatırımlarınızı gerçek rekabet ve pazar şartlarını dikkate alarak yapın.
3 - Sosyal medyayı kullanırken nimetlerinden yararlanın
Sosyal medya reklamlarında bilişim dünyasının doğası gereği tüm istatistikler mevcuttur, bölgeye, zamana, cinsiyete, yaşa göre filtrelemeler yapabilirsiniz. Ayrıca işlemleri otomatikleştiren birçok araç mevcuttur;
örneğin; https://ifttt.com/ uygulaması birçok sosyal medya aracı ile etkileşimli çalışarak olay bazlı olarak işlemleri otomatikleştirir.
Başka bir örnekte email pazarlamasından örnek verebiliriz.
bir eposta pazarlaması yaptınız, bu eposta içinde ürün linkleri, bülten için kayıt linki, üyelik için kayıt linki gibi linkleriniz var. her bir linki tıklayan kişilerle bir iletişime geçmeniz gerekir, bu işlemleri tek tek yapmak çok zahmetli olabilir ama her biri için önceden hazırlanmış ve işlemler gerçekleştikçe tetiklenen mekanizmalar oluşturulabilir. Hashtag kullanın, yani belli bir konudaki tüm etkileşimi takip etmek için #urunkullanmutluol gibi hastaglar kullanarak analiz yapabilirsiniz.
4 - sosyal medyayı yapacağınız tanıtım çalışmaları desteklemek için kullanın
Özellikle ülkemizde ücretsiz verilen ürünler çok kullanılan bir tanıtım yöntemidir. Ürünleri vermek için online yarışma düzenlemek, görüşlerini belirtenler arasında çekilişle hediye vermek, ünlü kişilere ürünleri kullandırıp deneyimlerini paylaşmak başlıca kullanılan yöntemlerdendir.
5 - yaratıcı olun.
Özellikle son zamanlarda sosyal medya ajansları viral reklamların başarısını keşfetti. çok güzel çalışmalar yapılıyor. ancak küçük bütçelerlede çok etkili virüs gibi yayılan yani viral etkisi olan tanıtımlar yapabilirsiniz. Bunun için tek gereken şey hayal gücü ve yaratıcılıktır. ülkemizden viral reklamlara örnek vermek gerekirse;
* aldatılan kız erkek arkadaşının eşyalarını gittigidiyor da 1 TL ye satışını duyurduğu video yu gösterebiliriz ilgilenenler aşağıdaki linkten gözatabilirler.
https://www.youtube.com/watch?v=cHJwD8MJ0tE
* Bmw Kosifler otonun yaptığı bu viralde de kız arkadaşına araba hediye eden bir genç bunu çok farklı bir yöntemle yapıyor. izleyenler olayı gerçek sandığı içinde bolca paylaşıyor, özellikle bayanların paylaştığını düşünüyoruz :)
https://www.youtube.com/watch?t=75&v=_PwkDTdO_ic