Internette Reklam ve Pazarlama - Kurumsal Blog Oluşturmak

Satış ve Pazarlamanın en önemli ayağı müşteri ile sıcak ilişki kurmaktır. Büyük markalar marka biliniliriğini sıcak tutmak için devasa reklam bütçeleri ayırırlar, böylece markalarını sürekli olarak tüketiciye hatırlatırlar,

Bu yazımda devasa bütçeler ayırmadan hatta mikro diyebileceğimiz bütçelerle markanızı, yaptığınız işleri ve ürünleri nasıl tanıtabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

Internetin hayatımıza kattığı yeniliklerden bahsetmeme gerek yok, herkes en az 1 sosyal medya hesabı kullanıyor, ya da en azından bir gazetenin internet sitesini takip ediyor, ya da en kötü ihtimalle emaillerine bakıyor.
Interneti kullanarak ulaşabileceğiniz potansiyel çoğu zaman televizyon radyo, ya da basılı medyadan daha fazladır. Ayıracağınız bütçede kıyaslanmayacak ölçüde küçüktür.

Internette reklam ve pazarlama araçları :
Web sitesi
Email Marketing
Kendi web sitenizdeki banner reklamlar
Sosyal Mecralar üzerinden yapılan reklamlar
Kurumsal Blog
Ürün inceleme Blogları
Diğer Web Sitelerinde Yayınlanan Ücretli Reklamlar
Viral Reklamlar


Bugün Kurumsal Blog oluşturmanın öneminden bahsedeceğim,

Hergün gelen 10 larca mail arasında sizinkide olabilir ve okunmadan siliniyor olabilir. Sadece email gönderen bir firmanın müşterileriyle sıcak ilişki kurması bir tarafa aksine emaillerden bıkan kişilerin antipatisini kazanma ihtimali vardır.
Bunun sebebi emaillerde sürekli bir ürünü ya da hizmeti tanıtıyor olmanızdır. Okuyanların ilgisini çekecek güncel konulara, mevsimlere, hatta ekonomik konjonktüre göre değişen içerikler üretmeli bunları web sitenizde yayınlamalısınız.
İşte bu tür içeriklerin paylaşıldığı yayınlara kurumsal blog diyoruz. Ülkemizde henüz kurumsal blog kültürü çok yaygın değildir. Ama bunun önemini kavrayan dev markalar kurumsal bloglarını oluşturmaya başladılar.
Kurumsal blog Özellikle email marketingin yaparken olmazsa olmazlarındır. Bir şekilde emaillerinizin okunma sayısını artırmanız gerekir, ilgi çeken içeriklerinizi email bültenlerinizde yayınlayarak postansiyel müşterileri kurumsal bloğunuza çekebilirsiniz.

Bloğunuz başarıya ulaştıkça e-bültenlerinize belli ölçüde ürün tanıtımı almaya başlayabilirsiniz. Bloğunuzun başarıya ulaşıp ulaşmadığını anlamak için email marketing çalışmalarınızın raporlarını analiz etmeli, üye sayınızı artırıcı çalışmalar yapmalısınız.

Bloğunuzun başarıya ulaşması kaliteli içerik üretilmesine bağlıdır, genelde bir hevesle ya da bilişim uzmanının sürüklemesiyle başlayan blog yaratma süreçleri konuyla ilgili görevlendirilen bir uzmanın olmayışından dolayı kısa sürede etkisini yitirmektedir.
Kurumsal Blog oluşturmak için başlangıçta paylaşılacak içeriklerin planlanması yapılmalıdır.

Blog da yayınlanacak içerik kategorileri neler ?
içerik türleri neler olacak?
Ne sıklıkla paylaşım yapılacak ?
İçerikleri yazacak metin yazarları ya da uzmanlar kimler ?
Bir içerik ajansıyla anlaşılacaksa konuya hakim yetkin personeli mevcut mu?


Genellikle bu süreçler pas geçilip sadece bilgi işlem sorumlusunun zorlamasıyla açılan bloglar genellike kaliteli paylaşımlar olmaması, bloğun güncel olmamasından dolayı kısa sürede ziyaretçilerini kaybeder.
Ülkemizde bu konudaki eksiklikler forumlarda ve email gruplarında gündeme gelmeye başladı, yakın bir tarihte blog yazarlığıda bir meslek haline gelecek gibi görünüyor.

Kurumlar kaliteli içerik üretebilmek ve etkili bir blog oluşturmak için blog yazarlığını teşvik etmeli, kurum içindeki uzmanlarını yazarlığa teşvik etmeli, blog çalışmalarını bir iş tanımı haline getirmelidir.