Google Reklamlarında Önemli Değişiklik

Özellikle küçük işletmeler için google arama özelliği bir pazarlama aracına dönüşmüş durumda. Her geçen gün daha fazla işletme ürün ve hizmetlerini google arama motoru reklamları vererek tanıtmaya çalışıyor.
Özellikle internet üzerinden çok aranan ürün ve hizmetler için de her geçen gün rekabet artıyor ve tıklama başına maliyetleri artırıyor.

Geçtiğimiz günlerde google ın arama motoru reklamlarında yaptığı değişiklik henüz yeni reklam veren işletmeler için bir sürpriz oldu. Peki bu değişiklik ne?
hemen google a reklam verdiğiniz anahtar kelimelerden birini yazarak test edebilirsiniz... Artık arama sonuçlarının sağ tarafında bulunan reklamlar kaldırıldı.
4 adet üstte 3 adet altta olmak üzere toplam 7 reklam gösteriliyor. Dolayısıyla eskiden 10 dan fazla olan reklam sayısı aşağı çekilmiş oldu. Bununla birlikte reklam sayısı azaltıldı, bu durum tıklama başına maliyetlerde de nisbi bir artış yaratacaktır.
Değişikliğin diğer bir yansımasıda kalite puanının iyice ön plana çıkıyor olması. Yeni düzende en üstteki reklamların tıklama sayılarında önemli artışlar yaşanacaktır.
Daha önce sağ tarafta bulunan 10 adet(maksimum) reklama tıklanma oranı %20 civarlarındayken reklam kalite puanına göre yapılan sıralamanın çok fazla bir etkisi yok gibiydi.
Çünkü arama yapanların büyük çoğunluğu sağ tarafın reklam olduğunu bildiği için sağ sütuna farklı bir gözle bakıyorlardı, benzer şekilde soldan sağa okuma alışkanlığından dolayıda öncelikle sağ tarafa bakılmıyordu.
Google uzmanlarıda reklamların tıklama oranlarını artırmak dolayısıyla daha fazla kazanmak için sağ sütünu kaldırmaya karar vermişler.

Google Adwords teki bu değişiklik bundan sonra neleri değiştirecek?

öncelikle reklamlarda tıklama başına maliyetler bir miktar artabilir, tıklama başına maliyet tekliflerinin yönetimini otomatik olarak google a bırakanların reklam bütçelerinin daha çok artacağınıda belirtmemizde fayda var.
Tafsiyemiz ilk etapda bütçeleri kontrol altına almak isteyenler için otomatik tekliflerden en azından bir süreliğine vazgeçmeleri yönünde olacaktır.
Diğer bir değişiklik üstteki 4 reklamın alttaki 3 reklama göre çok daha fazla tıklanacak olmasından dolayı reklam kalite puanının önemi çok ciddi ölçüde artacak, bu şu anlama geliyor;
SEO yani arama motoru optimizasyonu öncekinden daha önemli hale gelicek. Hemen belirtmemiz gereken başka birşeyde SEO nun ne olduğunu iyi anlayamayan reklam verenlerin düşeceği yanlışlardır.
seo web sitenizin arama motorunun istediği şekilde içeriklendirilmesidir. Google reklam (adwords) maliyetlerini düşürmek için yanlış seo çalışmaları içine girmeniz tamamen ters etki edecektir.
Özellikle Türkiye için seo nun çok yanlış anlaşılmasından ötürü bu uyarıyı  yapmamız gerekiyor. 30-50 TL civarında maliyetlerle seo makalesi yazdıranların bu uyarımızı dikkate almasını öneriyorum.
Google uzmanlarının yaptığı değişikliklerin odağında birşeyler arayanlara en doğru sonucu getirmek vardır, bu teknik bir konu ya da bir ürün araması olabilir.
Google algoritmalarındaki değişiklikler ile hatalı seo dediğimiz sadece seo yapmış olmak için üretilmiş ucuz içeriklere sahip sitelerin sıralamada negatif olarak etkilenmesini sağlar.

Google a reklam verenler ne yapmalı?

Öncelikle google a reklam vererek bir trafik satın aldığınızı unutmayın, google ın belli bir bedel karşılığı web sitenize sağladığı trafiğin işletmeniz için karlı bir işe dönüşmesi yine sizin elinizdedir.
Sağlanan trafiği satış rakamlarına yansıtmak için müşterilerinizin gözünden bakabilmeli ve onlara en iyiyi sunmaya gayret etmelisiniz.
Bu, ürünü iyi tanıtmak, benzer modellerin karşılaştırma tabloları, uyumlu olduğu modellerin listesi, ürün ya da hizmetle ilgili deneyimleri sergilemek gibi şeylerdir.
Tüm bunları yapabilecek bir web sitesi altyapısı ve SEO konularında danışmanlık almak isterseniz benimle irtibata geçebilirsiniz.