Emaili araç olarak kullanmak

Email Marketing kampanyalarının ve toplu email gönderilerinin  amacı üyelerinizi bilgilendirmek, ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak, haber, teyit, rapor vb bilgilendirici içeriği geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Ancak temel amaç aslında üyelerinizi web sitenize getirmektir. Web sitenize gelen insanlar ilgilendikleri konular ile ilgili içeriklere bakarlar. Reklamları, haberleri, teknik bilgi ve makaleleri okurlar. Bütün bunların olabilmesi web sitenizin bazı kurallara uyularak hazırlanmasını ile mümkündür.

Web sitenizi doğru biçimde tasarlamak için uymanız gereken kurallar:

Web sitesi navigasyonu: Navigasyon dolaşma gezinme anlamındadır. Web sitenizi ziyaret edenlere mantıklı bir menü sistemi sunmalı, sayfanızdaki linkleri belli bir topolojiye uygun anlaşılabilir şekilde bölümlendirmelisiniz. Sitenizi ilk kez ziyaret edenler aradıklarını kolayca bulabilmelidirler. Bu konu hakkında Hedefe odaklı web siteleri yaratmak adlı makalemizi inceleminizi öneririm.

İlgili yazılar: İnsanlar bir yazıyı ilgilendikleri ya da kendileri ile alakalı olduğu için okurlar. Örneğin böbrek taşı rahatsızlığı olan bir kişi bununla ilgili bir yazıyı okurken ona sayfanın altında ya da yanlarında görünür bir yerde değişik bir renkte ya da çerçeve içinde yani belirgin şekilde benzer konular sunabilmelisiniz. Bu sayede onun diğer yazılarıda okumasını sağlamış olursunuz. Sitenize gelen insanlar ne kadar çok vakit geçirirlerse hedeflerinize ulaşma şansınız da o ölçüde artacaktır. Alış veriş sitelerinde gördüğünüz “bu ürünü alanlar bu ürünleride aldılar” şeklinde yapılan bilgilendirmeler de aynı sebeptendir.

Arama: Eğer web siteniz bir portal niteliğindeyse mutlaka bir arama bölümünüz olmalıdır. Sitenizi ziyaret edenlerin profilinin çok farklı olabileceğini unutmayın. Bazılarımız için aradığını bulmak çok kolay olabiliyorken kimileri için bu zordur. Internete ayda bir kez giren bir kişi için sitenizin navigasyonu çok karmaşık gelebilir. Aradığını bulmakta zorlanabilir. Bu tür ziyaretçiler kolay yolu seçer ve istediklerini aratarak bulma eğilimindedirler. Google arama motorunun hızlı yükselişinin altında yatan temel tespitlerden biride budur. İnsanlar web sitelerinin adlarını akıllarında tutamazlar sonu net miydi com muydu diye düşünmektense arama motoruna yazmak daha kolaydır.

Arşiv: Herhangi bir emailinizi okuyan bir üyeniz web sitenize gelmiş ise aynı konu ile ilgili daha önce yayınlanmış içerikleride görmek isteyebilirler. Örneğin bir haber sitesinde ekonomi bölümünü ziyaret eden ziyaretçi  Türkiye 2009 yılı tekstil sektörü hakkında bir yazıyı incelerken bu konuyla ilgili daha önce yayınlanmış tüm yazılarıda görmek isteyebilir.

Yazdırılabilir içerik:Eğer bir ürün hakkında bilgi veya yemek tarifi gibi bir içerik sunuyorsanız ziyaretçileriniz bunu yazdırmak isteyebilirler. Bu tip içeriklerinize yazdırma butonu ya da yazıyı email olarak gönderme butonu butonu eklemeniz  sitenizi daha kullanılabilir kılacaktır. Bu şekilde sitenizden yararlananlar mutlaka başka konularla ilgilide sitenize geri gelirler.

Üyelikten çıkma: Emailleriniz dolayısıyla sitenize gelen bir ziyaretçi kendisini hiç tatmin etmeyen ya da hiç ilgisini çekmeyen bir web sitesi ile karşılaşabilir. Bu durumuda göz ardı etmeyin. Web sitenizde üyelikten çıkma linki görünür bir yerde ya da iletişim sayfanızda mutlaka olmalıdır.

Tanıtıcı Bilgi: Web sitenize gelen ve ürün ve hizmetlerinizden yararlanmayı düşünen bir ziyaretçi alışveriş yapmadan önce mutlaka şirketinizin hangi şehirde olduğunu, adresini, telefonunuzu, müşteri hizmetleri ile ilgili bilgileri, hesap numaranızı, ticaret sicil numaranızı merak ederler. Bu bilgiler şirketinizin gerçekte var olduğunun bir göstergesidir.  Yeni Ticaret Kanununa göre de bu bilgiler zorunludur.

Başlıklarınızı iyi seçin: Genellikle ürünlerimiz, hizmetlerimiz ya da servislerimiz gibi başlıklar sık kullanılır. Ancak tek bir ürün ya da hizmet sunuyorsanız bu tip başlıklar menünüzde ürün adınızı kullanmanız, ya da bu başlıkta bir içeriğinizin olması daha avantajlıdır.

SEO: Web sitenizi tasarlarken arama motorlarına ne kadar açıklayıcı bilgi verirseniz o kadar avantajlısınız demektir. Peki arama motorlarına bu bilgileri nasıl vereceksiniz? Elbette arama motorlarına direk bilgi vermek gibi bir şey söz konusu değil. Yapacağınız şey web sitenizi arama motorlarına uyumlu olarak tasarlamaktır. Bu çok derin incelenmesi gereken bir konudur. Çünkü arama motorlarının yazılı, sabit, değişmeyen kuralları yoktur. Sürekli değişen algoritmalar kullanırlar. Önemli olan ise mümkün olduğu kadar bu teknikler hakkında bilgi edinmek ve buna göre davranmaktır. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi ilgili makalemizde bulabilirsiniz.